Zwaardboot 2-mans (RS Feva - Laser Vago)

Zwaardboot 2-manscursus (RS Feva en Laser Vago)

Bezetting:
6 cursisten per instructeur
Leeftijd:
8 t/m 12 jaar & 12 t/m 18 jaar
CWO:
CWO Zb-2 I/II/III
Periode:
  • Voorjaar
  • Zomer
  • Najaar

In de 2-mans zwaardboot ben je samen bezig met het reilen en zeilen van dit spectaculaire boottype. Hoe beter de samenwerking, hoe sneller het gaat! Zo zal de fokkenist, naast de fok, de stabiliteit van de boot in de gaten houden. De roerganger houdt zich bezig met het grootzeil en de koers. Natuurlijk wordt dit geregeld afgewisseld zodat je alles ervaart. De zwaardboten zijn snel en onstabiel. Het is niet erg om een keer om te slaan, dit hoort immers bij het leren zwaardbootzeilen. Het rechttrekken van de boot is dan ook een van de eerste dingen die je leert. Wel moet je voor deze cursus minimaal CWO I hebben behaald.

De cursisten in de leeftijd 8 tot 12 jaar zeilen in Laser Pico's en Fusions, dit zijn kleine zwaardboten die door lichtere kinderen goed gevaren kunnen worden. Er wordt gewerkt aan de vorderingen behorende bij de diplomalijn 2-mans jeugdzeilen.

In de leeftijd 12-18 jaar wordt er gezeild in RS Feva's en Laser Vago's. Beide boten sluiten goed aan op deze leeftijdsgroep. De boten heeft een extra zeil, een genaker (groot extra bol fok). Er wordt gewerkt aan de diploma eisen behorende bij de zwaardbootlijn. Deze Vago heeft naast een genaker ook een trapeze aan boord.