Zeilschool de Vinkeveense Plassen|Herenweg 144|3645 DT Vinkeveen|T: 0297-26 22 00|E: info@zeilschoolvinkeveen.nl
Het weer in Vinkeveen
Hiswa Horeca Nederland Green Key Recron
U bent hier: Homepage > Cursusinformatie

Cursusinformatie

Maar hoe ziet een zeilcursus (zeilweek) er eigenlijk uit?
Het feest begint met de ontvangst. Mocht je in het bezit zijn van een CWO waterpaspoort, dan kun je dit aan ons geven. Na de ontvangst maak je kennis met je instructeur en medecursisten. De indeling van de boten maken we op niveau en op leeftijd. Mocht je graag met iemand anders in de boot willen laat het dan bij inschrijving even weten. Hierna gaan we zo snel mogelijk het water op. Er wordt de hele dag "hard gewerkt" op het water. Voor de kinderen die blijven slapen heeft elke kamer een kamerpapa of kamermama. Na een gezellige avond is een cooldown voor het slapen gaan soms lastig. Je tanden poetsen vergeet je al snel na een dag buiten op het water....

Alle kamers worden ingedeeld op leeftijd en als het lukt ook op cursus. Tijdens de nacht hebben we op elke verdieping twee nachtwachten, gewoon voor het geval dat het nodig is. Ook zijn er kinderen die samen komen, als je graag bij elkaar op de kamer wilt dan kun je dit bij inschrijving aangeven. Let hierbij wel op leeftijdsverschillen: want de leeftijd van het jongste kind zal bepalend zijn wanneer je gaat slapen. De jeugd (t/m 12 jaar) gaat om 21:00 uur slapen, de anderen gaan om 23:00 uur slapen. Na het eten wordt er (gericht op cursus) een avondprogramma georganiseerd, waarbij je iedereen nog beter leert kennen. De invulling hiervan is te divers om op te noemen. Vaste avondprogramma's zijn de Theorieavond en de Bonte Avond. Bij de theorieavond wordt op een leuke manier de achtergrond van het zeilen uitgelegd en komen knopen en voorrangsregels aan bod. De laatste avond is de "Bonte Avond". Sketches, een quiz of je kunt een zelf gemaakt lied met je groep ten gehore brengen. Niets blijkt te gek... De jeugd t/m 12 jaar heeft hun eigen Bonte Avond. Cursisten met muziekinstrumenten nodigen we graag uit deze mee nemen. Wij hebben een piano staan mocht je die kunnen bespelen..?

Tijdens de zomerkampen is het voor Interne en Extern + cursisten mogelijk zich in te schrijven voor aditionele avondprogramma's op de maandag, de woensdag en de donderdag. Deze programma's vinden gelijktijdig plaats met het reguliere avondprogramma. Er kan een keuze gemaakt worden tussen de volgende programma's:

  • Introductie duiken (Het Duikhuis);
  • Wakeboarden (Wakeboardschool Vinkeveen);
  • Flyboarden (Flyboard Succes).

Inschrijven voor deze programma's kan op de zondagmiddag tijdens de ontvangst.

Voor de oudere interne cursisten is er na 21:00 uur nog een aanvullend programma. Afhankelijk van het weer zul je merken dat we creatief omgaan met "de wensen" van de groep. Wat dacht je van een dropping, een gezellig knapperend kampvuur of een thema avond op het eiland. De thema's geven vaak hilarische situaties...

Goed eten vinden wij erg belangrijk, samen met de kok besteden wij hier dan ook veel aandacht aan. Je zult merken dat de hele dag buiten zijn je een flinke trek bezorgt. De maaltijden moeten gezond zijn en voedzaam. Tijdens het ontbijt maak je zelf een lunchpakketje klaar. Wij verzorgen een glas koude melk of een lekkere warme kop thee, een grote mand vers fruit mag hier natuurlijk niet aan ontbreken. Afhankelijk van het weer lunchen we op een eiland of op de zeilschool. In een welverdiende warme maaltijd aan het eind van de middag heeft iedereen zin! Afwisselend hebben we een voorafje of een lekker toetje. Ben je vegetarisch of volg je een bepaald dieet, geef dit dan bij inschrijving wel even door! Aan het einde van de week hebben we de bekende BBQ. Na de bonte avond worden de vorderingenstaten uitgedeeld en indien alles behaald is, wordt er een diploma uitgereikt. Wij hopen dat jullie dan nog lang nagenieten van een geweldige zeilcursus!


Onze cursussen bieden wij op verschillende verblijf varianten aan:

a. Dagcursus: dit betekent, dat je 's ochtends om 09:30 uur komt zeilen, je eigen lunchpakketje meeneemt en 's middags om 17:00 uur weer naar huis gaat. De dagcursus is dus van maandagochtend tot en met vrijdagmiddag. Er zijn geen avondprogramma's en op de laatste cursusdag is de diploma uitreiking.

b. Extern : dit betekent dat je 's ochtends om 09:30 uur lekker komt zeilen, je eigen lunchpakketje meeneemt en 's middags om 17:00 uur weer naar huis gaat. Voor de theorieavond en de bonte avond ben je bij het avondprogramma, op deze dagen eet je dan met ons mee en het programma eindigt om 20:30 uur.

c. Extern + : dit betekent dat je 's ochtends om 09:30 uur komt zeilen, je eigen lunchpakketje meeneemt en 's avonds blijft eten. Na het eten doe je mee met het avondprogramma, dat om 20:30 uur eindigt.

d. Intern : hierbij blijf je de gehele cursus, volledig verzorgd, bij ons.

Voor alle cursussen verzorgen wij zwemvesten en wetsuites en als je blijft slapen schoon fris beddengoed.

 

NPJ Programma (wedstrijdzeilen):

Nieuw in 2015 is de mogelijkheid om de normale lessen aan te vullen met een deel dat zich specifiek op het wedstrijdzeilen richt. Het is namelijk niet alleen erg leuk om oefeningen te doen waarbij competitiegevoel wordt aangesproken, het zorgt er ook voor dat je extra gemotiveerd wordt om zo goed mogelijk te zeilen. Als iemand uit jouw groep in dezelfde boot op hetzelfde moment harder vaart dan jij kan je dat natuurlijk niet over je kant laten gaan en kan je kijken wat hij of zij anders doet. Zo gaat het leren zeilen (onbewust) nog sneller.

Je kunt bij het inschrijven voor een zeilcursus aangeven dat je graag een extra wedstrijdelement in je cursus zou willen hebben. Tijdens de cursus krijg je dan, naast de gebruikelijke lessen, aan het einde van elke dag een lesblok dat op het wedstrijdzeilen is toegespitst. Zo worden er lessen gegeven die specifiek gericht zijn op startprocedures, boeirondingen of tactieken. Aan het einde van de week worden deze losse onderdelen samengevoegd in een serie wedstrijden met jouw groep en eventueel andere groepen in een vergelijkbare boot. Het leuke is dat deze lessen niet ten koste gaan van het trainen voor het CWO-diploma. Dat komt omdat voor het wedstrijdvaren veelal dezelfde vaardigheden nodig zijn als in de CWO-eisen beschreven staan.

Wij voeren dit jaar deze mogelijkheid in om kinderen en jongeren die zeilen leuk vinden kennis te laten maken met zeilen in een competitie, en vooral om te laten zien dat zeilen niet hoeft te stoppen na het behalen van een CWO-diploma. Als je goed kunt zeilen of als je verder wil na een cursus bij de zeilschool kan je bijvoorbeeld lid worden van een watersportvereniging, die over het algemeen allerlei vormen van zeilen aanbiedt. Ook zou je lid kunnen worden van een klassenorganisatie en opklimmen in de rangen der wedstrijdzeilers, en misschien uiteindelijk Nederland vertegenwoordigen op de Olympische Spelen of bij de Volvo Ocean Race. De basis ligt echter bij het leren zeilen, dus bij de zeilschool.

Het Nationaal Platform Jeugdwedstrijdzeilen (NPJ) heeft de nobele taak op zich genomen om zeilscholen, zeilverenigingen en klassenorganisaties met elkaar in verbinding te stellen en zo een gezonde doorstroom in de zeilwereld te verzorgen. De afgelopen decennia is de nieuwe aanwas namelijk flink afgenomen, en dat is jammer. Zeilen is namelijk gewoon ontzettend leuk, en het zou zonde zijn als je ermee stopt omdat je geen weet hebt van wat er verder allemaal mogelijk is.

Wij steunen het initiatief van het NPJ en zijn sinds november 2014 aangesloten bij deze organisatie. We hebben ook door het NPJ gecertificeerde instructeurs/wedstrijdtrainers. Mocht je nou ontzettend enthousiast geworden zijn over wedstrijdzeilen, maar weet je niet zo goed wat voor verenigingen er bijvoorbeeld zijn of waar je terecht kunt, dan kunnen wij je ook vrijblijvend helpen met oriënteren, of in contact brengen met mensen van het NPJ die dat kunnen. Zo kom je snel op een leuke plek terecht waar je verder kunt met zeilen.

Wat krijg je als je het extra wedstrijdelement (NPJ programma) aanvinkt bij je inschrijving?
Je krijgt een ontzettend leuke week waarin je veel over zeilen leert. Naast de reguliere lessen krijg je theorie- en praktijklessen die zich richten op het wedstrijdzeilen, en je gaat de competitie aan met je medecursisten. Aan het einde van de week wordt er ter afsluiting een serie wedstrijden gevaren. Er zijn geen extra kosten verbonden aan de optie om wedstrijdtraining te volgen.

Wat krijg je niet?
Je krijgt aan het einde van de cursus naast het CWO-diploma of -vorderingenstaat een bewijs dat je de cursus met wedstrijdtrainingen gedaan hebt. Dit is echter geen erkend diploma, vergelijkbaar met een CWO-diploma. We kunnen ook niet de garantie geven dat je daadwerkelijk de wedstrijdtrainingen kunt volgen; wedstrijdzeilen doe je immers samen en bij gebrek aan andere inschrijvingen met de optie 'NPJ programma' kunnen we het helaas niet aanbieden. Zodra de groepsindeling bekend is zal je worden geïnformeerd of het gelukt is om een groep samen te stellen.

Voorwaarden:

  • Om zoveel mogelijk uit de wedstrijdtrainingen te kunnen halen stellen we als voorwaarde dat je minimaal op het niveau van een CWO-I diploma moet kunnen zeilen voordat de cursus begint;
  • Deelname is alleen mogelijk bij de volgende discilines: optimisten, 1-mans jeugdzwaardboot, 2- mans zwaardboot, catamaran en valk.  

 

Boot huren of watersportevenement? klik hier

Niet alle verplichte velden zijn (juist) ingevuld